Museer

Nära Västanvik finns många olika museer. Här finns ett axplock, du kan säkert hitta flera intressanta samlingar.

Nubbekullen är Västra Ny Hembygdsförenings museum. Det gamla torpet där konstnären-professorn  August Malmström föddes (känd för bl.a. ”Grindslanten”). Det finns också delar av samlingarna vid Övralid, främst inriktat på lantbruk, bland annat från den gamla kvarnen, som fanns vid dammen.
http://www.hembygd.se/index.asp?lev=21551

Övralid Verner von Heidenstams hem med vidunderlig utsikt över norra Vättern. Övraliddagen firas den 6 juli då ett stipendium delas ut till förtjänt författare.
Du hittar mera information på denna länk, öppnar i nytt fönster  http://sv.wikipedia.org/wiki/Övralid

alt

alt

Godegårds porslinsmuseum har en stor samling av porslin och vagnar i en unik bruksmiljö. http://www.godegard.se/index_frame.asp

Rundradiomuseet i Motala är ett eldorado för radiointresserade eller den som vill klättra upp i ett radiotorn för att få en vidunderlig utsikt över Vättern och Östergötland.
http://www.motala.se/templates/MotIntra_SimpleList.aspx?id=3070

Motala Motormusem i hamnen är också en mötesplats för motorintresserade. http://www.motormuseum.se/

Charlottenborgs slott Här visas jungfru Sophia Isbergs unika träsniderier samt en av Sveriges största dockskåpssamlingar. Se även fågelsamlingen, som grundaren av Motala museum, Hjalmar Flodin, skänkte till museet när det grundades 1911. På slottsväggarna hänger svensk konst av hög kvalité. Handikappvänligt.
http://www.motala.se/templates/MotIntra_SimpleList____8898.aspx

Båtmuseet i Askersund skildrar de båtar som gått på Vättern. Du kan hitta mera information och länkar på Askersunds kommuns hemsida. http://www.askersund.se 

Stjernsunds slott är ett slott i Askersunds kommun i Närke och som är ett museum öppet för allmänheten.

Slottet ligger på en hög udde mellan Hammarsundet och Alsensjön. Det byggdes 1798–1801 efter ritningar av Carl Fredrik Sundvall i den då moderna nyantika stilen. Huvudbyggnaden har två våningar och ekonomivåning med ett framspringande mittparti i form av en kraftig prostyl, uppburen av fyra grova kolonner, som vilar på en hög stentrappa.

http://vitterhetsakad.se/kulturfastigheter/stjernsunds_slott/visningar

http://www.stjernsundslottscafe.se/